Nederlandse Ambassade in Kopenhagen, Denemarken

Huisvesting

De huurprijzen van woningen liggen doorgaans hoger dan in Nederland. Het is raadzaam een advertentie te plaatsen in de desbetreffende rubrieken van de volgende Deense kranten:

Berlingske Tidende
Politiken
Jyllands Posten

Ook het kopen van een woning is te overwegen. Voor inlichtingen betreffende Deense hypotheken zie: www.realkreditraadet.dk

Een EU-burger kan in Denemarken onroerend goed kopen indien hij of zij:

  • in vaste loondienst is (in Denemarken).
  • een zelfstandig bedrijf heeft.
  • een filiaal of agentschap opricht.
  • langer dan vijf jaar in Denemarken heeft gewoond (dispensatie is echter in sommige gevallen mogelijk).
Het is evenwel een vereiste dat:
  • het verworven pand dienst doet als permanente woning voor de koper/eigenaar zelf, dus niet als zomerhuis of vakantiewoning.
  • de aankoop van het pand nodig is voor het uitoefenen/exploiteren van een zelfstandig beroep/bedrijf of het verlenen van diensten.

Wanneer u Denemarken definitief verlaat bent u verplicht het onroerend goed te verkopen.

Het is raadzaam advies in te winnen van een advocaat alvorens u gaat onderhandelen over het koopcontract en het gaat ondertekenen.

Indien u een woning huurt is het aan te raden bij het betrekken van het woonhuis een zeer nauwkeurige gebrekenlijst op te stellen, ondertekend door uzelf en de verhuurder. Evenzeer is het belangrijk dat de eigenaar een volmacht geeft aan een door hem aangewezen persoon, die, indien hij niet aanwezig kan zijn bij de oplevering, de gebrekenlijst kan tekenen. Dit laatste is van belang om te garanderen dat een gebrekenlijst (juridisch bindend als aanhangsel bij een contract) wordt getekend door de eigenaar. Een makelaar kan bij de oplevering aanwezig zijn, maar zal zelden een gebrekenlijst tekenen.

Onderverhuur is gebruikelijk in Denemarken, met name bij kortere huurperiodes. Bij onderverhuur heeft de huurder vrijwel geen rechten en kan de verhuurder de huur op zeer korte termijn opzeggen. Het is raadzaam om rechtstreeks van de eigenaar te huren. Door middel van het overleggen van het koopcontract van de verhuurder of door navraag in het gemeentehuis bij het zogenaamde ‘tinglysningskontor’ kunt u erachter komen of de verhuurder genoemd in het huurcontract daadwerkelijk de eigenaar is.

Namen en adressen van makelaars kunt u vinden in de 'Gule Sider' www.degulesider.dk onder de rubriek: 'ejendomsmaeglere'.