Nederlandse Ambassade in Kopenhagen, Denemarken

Waardering van een Nederlands diploma

Op deze pagina:

Als u in Denemarken wilt studeren zult u aan de Deense onderwijsinstelling een rechtsgeldig opleidingsdocument moeten kunnen tonen. Wij raden u aan om allereerst bij de Deense onderwijsinstelling van uw keuze naar de toelatingseisen te informeren.

Als uw beroep tot de zogenaamde gereglementeerde beroepen (bijvoorbeeld arts, leraar of advocaat) behoort, krijgt u, waneer u in Denemarken wilt gaan werken, te maken met beroepserkenning.

In Nederland

Legalisatie van het Nederlandse diploma
Nederlandse diploma’s kunnen, ongeacht het niveau van de opleiding, in Nederland gelegaliseerd worden door de IB-groep in Groningen, afdeling Diplomawaardering: www.ib-groep.nl.

Diplomabeschrijvingen
De IB-groep geeft diplomabeschrijvingen af voor verschillende onderwijsniveau's in zowel het voortgezet- als beroepsonderwijs. Voor informatie en kosten zie: www.ib-groep.nl.

De NUFFIC in Den Haag kan een persoonlijke Diploma Description in het Engels opstellen voor afgestudeerden in het Nederlandse hoger onderwijs en het reguliere voortgezet onderwijs. Zie: www.nuffic.nl.

Indien u een diploma van het secundair beroepsonderwijs heeft en in Denemarken wilt gaan werken, dan kunt u nuttige informatie vinden op de website van het National Reference Point (NRP) Nederland. Het NRP is het contactpunt voor iedereen die informatie zoekt over het beroepsonderwijs in Nederland en andere Europese landen: www.nlnrp.nl.

Erkenning onderwijsbevoegdheid
Bent u in het bezit van een diploma waaraan in Nederland een formele onderwijsbevoegdheid is verbonden en wilt u in het buitenland les gaan geven? Dan kunt u bij de IB-groep een verklaring van onderwijsbevoegdheid aanvragen. Voor meer informatie: www.ib-groep.nl.


In Denemarken

Diploma- en Beroepserkenning
Informatie over de waardering van uw diploma's, papieren en getuigschriften in Denemarken kunt u vinden op de website van de Deense Organisatie voor Internationaal Onderwijs, dat onderdeel is van het Deense Ministerie van Onderwijs: www.iu.dk. Indien u een medisch beroep in Denemarken wilt uitoefenen, kunt u uw diploma of getuigschrift laten autoriseren door de Deense Raad van Gezondheid, Sundhedsstyrelsen, dat onderdeel is van het Deense Ministerie van Gezondheid: www.sst.dk.

De ambassade heeft geen mogelijkheid diploma's te vertalen of te autoriseren. In Denemarken erkende vertalers kunt u vinden via Translatørforeningen, www.translatorforeningen.dk, of via de Deense Gouden Gids, www.degulesider.dk (zoek bijvoorbeeld op oversættelse en uw woonplaats).