Nederlandse Ambassade in Kopenhagen, Denemarken

Ondernemen in het buitenland

Burgers en bedrijven kunnen een beroep doen op het internationale overheidsnetwerk van de ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO’s). Zowel voor het beantwoorden van vragen, die relevant zijn voor handel, investeringen en samenwerking als voor het leggen van contacten.

De meest gestelde vragen gaan over de politieke ontwikkelingen, de taal en cultuur, de lokale wet- en regelgeving en nuttige contacten. Afhankelijk van hun omvang kunnen de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland maatwerk bieden. Denk hierbij aan het zoeken naar potentiële handelspartners of aan assistentie bij de acquisitie van buitenlandse investeringen. Ook bieden sommige handelsposten de mogelijkheid om marktonderzoek te verrichten.

Elke Nederlandse ondernemer is van harte welkom om eens voor een oriënterend gesprek binnen te lopen bij één van deze vertegenwoordigingen in het buitenland. Kijk op de website van de Nederlandse ambassades en consulaten voor meer informatie over het land van uw voorkeur.

Extra inzet in groeimarkten

In belangrijke groeimarkten en in landen die economisch gezien een grote rol spelen voor Nederland kunnen de posten extra veel betekenen voor Nederlandse bedrijven.

In sommige landen zijn er sectorale experts op de ambassade. In Turkije, Moskou en Mexico werken er bijvoorbeeld medewerkers van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie. In de Verenigde Staten en Canada, in Duitsland, Frankrijk, de Permanente Vertegenwoordiging bij de EU, in India, Zuid-Korea, Singapore, China, Japan en Taiwan, en in Israël kunnen ondernemers terecht bij innovatie[-attachés, die alles weten over high-tech bedrijven, kennisinstellingen en de overheid in het desbetreffende land. Zij kunnen helpen bij het leggen van de juiste contacten en bevorderen de samenwerking met partijen in het buitenland.

Netherlands Business Support Offices (NBSO’s)

Netherlands Business Support Offices ondersteunen Nederlandse bedrijven in groeimarkten waar geen Nederlandse ambassade of consulaat generaal aanwezig is. Er is bijvoorbeeld een NBSO in San Mateo (Californië, Verenigde Staten), in Ekaterinburg (Rusland) en er zijn verscheidene in China. De NBSO's hebben geen diplomatieke status, maar richten zich uitsluitend op de Nederlandse handels- en investeringsbevordering.

Lees meer over de activiteiten en de vestigingsplaatsen van de NBSO’s op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (http://www.rvo.nl/).