Nederlandse Ambassade in Kopenhagen, Denemarken

Vermissing in het buitenland

Is een vriend of familielid vermist in het buitenland? Meld dit dan bij de lokale politie. Kan de politie de vermiste niet vinden, neem dan contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat kan via telefoonnummer: +31 70 348 47 70 of per e-mail.

Verzamel gegevens vermiste persoon
Het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt u zo veel mogelijk gegevens over de vermiste persoon en de reisplannen. U kunt helpen door de gegevens alvast te verzamelen. Het gaat om:

 • naam en adres
 • paspoortnummer of rijbewijsnummer
 • naam en adres van contactpersoon ter plaatse
 • informatie over het doel van de reis en de bestemming
 • namen van medereizigers
 • gegevens reisverzekering
 • gegevens over vliegtickets, geld, creditcard, vervoer, medicijnen
 • uittreksel bevolkingsregister
 • kopie van de melding van vermissing
   

Kosten opsporing en bemiddeling
Als de vermiste een reisverzekering heeft afgesloten, kunt u contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij. Zij informeren u over mogelijke vergoedingen voor de hulp bij zoekacties. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van een helikopter of het plaatsen van een advertentie in een lokale krant.
 

Ministerie houdt contact met ambassade
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de ambassade of het consulaat alle gegevens over de vermiste en diens reis. Ook schakelt de ambassade of het consulaat de lokale autoriteiten in. Bijvoorbeeld de politie, de douane of de immigratiediensten. Het ministerie houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen.


Zelf op onderzoek uit
Ga bij voorkeur niet zelf op onderzoek uit in het buitenland. Dat kan het onderzoek door de lokale politie vertragen. Mocht u toch besluiten af te reizen, doe dit dan in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Contact met de pers
De kans is groot dat de pers u benadert over de vermiste persoon. Laat u dan niet verleiden om uitspraken te doen die nadelig zijn voor het onderzoek. U kunt de journalisten ook doorverwijzen naar de Afdeling Persvoorlichting van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Contact met vermiste melden
Mocht de vermiste persoon plotseling contact opnemen, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie staakt dan het onderzoek.


Hulp en lotgenotencontact
Slachtofferhulp Nederland biedt ondersteuning aan achterblijvers van (langdurig) vermisten. U kunt deze organisatie bereiken via telefoonnummer 0900 - 0101. De Vereniging Achterblijvers na Vermissing biedt de mogelijkheid tot lotgenotencontact en behartigt belangen van familie.