Nederlandse Ambassade in Kopenhagen, Denemarken

Veelgestelde vragen

Kan ik vanuit het buitenland deelnemen aan Nederlandse verkiezingen?

Nederlanders die in het buitenland wonen en zijn uitgeschreven uit het Nederlandse bevolkingsregister, kunnen in principe deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen en de Europese verkiezingen. Meer informatie over stemmen vanuit het buitenland is te vinden op www.uheefthetvoorhetzeggen.nl.

Ik wil in Denemarken studeren. Waar kan ik mijn diploma laten vertalen/legaliseren?

Bekijk de internetpagina over Waardering van een Nederlands diploma.

Ik maak een werkstuk over Denemarken. Waar vind ik informatie?

Deze ambassade heeft hoofdzakelijk voorlichtingsmateriaal over Nederland. Voor informatie over Denemarken en Groenland kunt u contact opnemen met de Ambassade van Denemarken in Den Haag: www.ambhaag.um.dk.

Mag ik met mijn huisdier naar Nederland reizen?

Bezoek voor informatie over dit onderwerp de internetpagina van de afdeling Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Mijn paspoort is verlopen. Mag ik vliegen of met de auto naar Nederland reizen?

Nee. Luchtvaartmaatschappijen zijn zeer streng. Bij het inchecken op de luchthaven dient men voor zowel de heen- als terugreis, een geldig paspoort te kunnen overleggen. Ook wanneer u per auto reist, dient u in het bezit te zijn van een geldig reisdocument. Hoewel de grenzen binnen Europa open zijn, dient men zich altijd d.m.v. een reisdocument te kunnen legitimeren.

Mijn paspoort is gestolen/vermist. Wat moet ik doen?

Wie zijn paspoort is kwijtgeraakt door diefstal of verlies moet dit zo spoedig mogelijk melden bij de lokale politie om een proces-verbaal te laten opmaken. Hierbij dient u te vragen om een proces-verbaalnummer. Dit is ook nodig voor aangifte bij de reisverzekering.

Aansluitend dient u zich tot de Nederlandse vertegenwoordiging te wenden voor de verstrekking van een nieuw reisdocument. De persoonsgegevens zullen worden geverifieerd bij de instantie waar het verdwenen reisdocument was afgegeven. Pas na verificatie kan worden overgegaan tot afgifte van een nieuw reisdocument.

Aan een persoon die niet in Denemarken woonachtig is, kan onder bepaalde omstandigheden eventueel een vervangend reisdocument (een zogenaamd noodpaspoort) met een beperkte geldigheid worden verstrekt.

Hoe kan ik een Nederlandse geboorteakte aanvragen?

Een Nederlandse geboorteakte kunt u aanvragen bij de gemeente waarin u bent geboren.

Waar kan ik Koninginnedag en Sinterklaas vieren in Denemarken?

 

De Nederlandse Ambassade in Kopenhagen organiseert ieder jaar rond 30 april een Koninginnedagreceptie, waarbij alle in Denemarken woonachtige Nederlanders welkom zijn. Een aankondiging voor de receptie en informatie over de manier van aanmelden wordt enige weken voor Koninginnedag op onze website geplaatst en uitgestuurd via onze nieuwsbrief.

De Nederlands-Deense Vereniging in Kopenhagen en de Nederlandse Club in Jutland besteden aandacht aan Koninginnedag en Sinterklaas. Bezoek voor meer informatie de websites van deze verenigingen: http://dndv.dk en http://nederlandseschool.dk.

 

Heb ik recht op een Nederlands paspoort?

 

Indien u de Nederlandse nationaliteit bezit, heeft u recht op een Nederlands paspoort. Meer informatie over het Nederlanderschap vindt u hier.

 

Waar kan ik documenten van het Nederlands naar het Deens laten vertalen?

Ambassades of Consulaten vertalen geen documenten en kunnen evenmin door u gemaakte vertalingen autoriseren. Erkende vertalers in Denemarken vindt u via www.translatorforeningen.dk. Ook kunt u zoeken op www.degulesider.dk met het zoekwoord oversættelse en uw woonplaats.

Hoe lang duurt het vernieuwen van een paspoort?

Tussen het moment van aanvragen en het uitreiken van het nieuwe paspoort zit een periode van ongeveer drie weken.

Ik heb een nieuw paspoort nodig. Wat moet ik doen?

 

Informatie over de procedure voor het aanvragen van een paspoort, vindt u hier.

 

Ik heb kinderen, jonger dan 16 jaar, die in mijn paspoort staan bijgeschreven. Moeten zij een zelfstandig paspoort hebben?

Kinderen mogen tot 16 jaar in het paspoort van hun ouder(s) of voogd staan bijgeschreven. Een zelfstandig paspoort is vereist vanaf 16 jaar. Vanaf 26 juni 2012 is het echter niet meer mogelijk om kinderen in de paspoorten van hun ouder(s) of voogd bij te schrijven. Daarna moeten alle kinderen ongeacht de leeftijd die op reis gaan een eigen reisdocument hebben.